lauantai 31. tammikuuta 2015

감사합니다 Korean seikkailu

31.1.2015


Noniin täällä alkaa olla hommat loppusuoralla yhtä tehtävää ja raporttia lukuunottamatta niin kertaillaan nyt tammikuun tapahtumat tässä. Viime postauksesta 15. päivän Koreaan lähtöön väitän ainakin viettäneeni ahkeraa elämää. Maanantaina 12. päivä kampuksella juhlivat sillä hetkellä Toyonakan kaupungin 20-vuotiaat (二十歳,hatachi) tätä faktaa, niin kävin katsastamassa menoa siellä sitten kavereiden kanssa. Parikymppiseksi pääseminen tarkoittaa täällä samaa kuin Suomessa 18 v., saa juoda kaljaa. Täällä ennen kuin nuoret päästetään ryyppäämään, heidät istutetaan pariksi tunniksi saman katon alle kuuntelemaan puheita ja kaikkea muuta mukavaa. Meidän pienokainen Jeremykin osallistui tapahtumaan ja kertoi, että paljoa muuta suljetussa tilaisuudessa ei tapahtunut. Pakkoistunnon jälkeen oli tarjolla vielä lukiolaisten järjestämää teeseremoniaa, pilakuvia, opettajille terveisten kirjoittelua, valokuvausta ja kortsujen jakelua, että olkaahan nuoret tänään kiltisti. Itsekin päästiin tässä siivellä sitten testaamaan tuo teeseremonia. Nuoret olivat luonnollisesti ykköset yllä. Kaikilla naisilla oli kimonot yllä (着物 tarkoittaa muuten kirjaimellisesti ”pukujuttu”), mutta pettymyksekseni suurimmalla osalla oli jo puvut päällä perinteisen hakaman sijaan, mikä on omasta mielestäni ainakin vähän sääli. Ohjelma päättyi hyvissä ajoin kolmelta ja nuoret jatkoivat tästä eri ravintoloihin jo aloittelemaan illan rankkaa tinaamista ja me päädyimme vielä ramen raflaan vetämään kunnon herkkuruokaa. Ramen on meikäläiselle kyllä se ykkösruoka Aasiassa (Kiinasta peräisin) so far, vaikka kaikennäköistä on tullut täällä jo maisteltuakin.

Korean Seikkailu 15.-20.:


Day 1:

Aikanaan Korean reissusta puhellessa kyllästyin mähkimään aikatauluja muiden kanssa, varasin lennot näille päiville ja totesin, että mukaan saa liittyä ken haluaa. Torstai aamuna sitten suuntasin yksinäni kohti lentokenttää. Yksin matkustaminenkin on mukavaa, tapaa paljon paremmin uusia ihmisiä, kun ei voi viettää tuttujen ihmisten kanssa mukavuusalueella kaikkea aikaansa. Koreaan lensi puolisentoista tuntia, Japanin lentoasemalle pääsemiseen toinen mokoma ja Seoulin päässä sitten tunteroinen metropolin keskustaan pääsemiseen. Hostellille saavuin sitten siinä viiden aikaan iltapäivällä. Hostelli oli Nomad House Itaewon, neljäntoista sängyn, kolmen huoneen asunto, Itaewonin kaupunginosassa hieman syrjäisessä paikassa korkean mäen päällä. Hostellista tuli aika omalaatuiset vibat, fiilis oli enemmänkin kuin olisi kaverin luokse tullut muutamaksi päiväksi punkkaamaan, maksavan asiakkaan sijaan. Osan tästä tunnelmasta loi hostellissa jo useamman viikon asustaneet kolme jenkkiä, jotka sitten olivat kuin kotonaan tämän ansiosta. Lisäksi myös hostellin omistaja, Joe Lee, 31 v. nuorekas kaveri koko ajan haastamassa shakin peluuseen ja muuten todella avulias kaveri, myös asui paikan päällä, low seasonista johtuen. Pari maininnanarvoista tyyppiä on Grant ja Elaine. Elaine oli Joen ikäinen naikkonen, josta tuli aika stereotyyppiset jenkki fiilikset: tykkäsi puhua aika paljon itsestään, vähän päällekäyvä jutuissaan, jonka matkasuunnitelma oli nukkua päivät ja juhlia yöt. Grant sitten oli sellainen maailmankiertäjähippi kahden kitaransa ja henkisten juttujensa kanssa, että ei hänestä voinut olla tykkäämättä. Kaveri oli kanssa orgaanisen kemian opiskellut, pienet fiilikset tuli, että olisi tavannut itsensä jossain toisessa ulottuvuudessa. Lopulta hostellia tuli jaettua yhteensä yhdeksän ihmisen kanssa.

Tältäpä näytti Nexon Arena
Hostellilta lähdin sitten aika pikaisesti jo Gangnamiin metsästämään Nexon Arenaa, jonne oli tarkoitus lähteä vähän penkkiurheilemaan loppuillaksi. Etelä-Koreasta on jo 90-luvun puolivälistä alkaen kehittynyt elektronisen urheilun mekka. Esportsissa siis kyse on pohjimmiltaan tietokonepelien pelaamisesta perinteisestä urheilusta tutuilla tavoilla joukkueet tai yksilöt toisiaan vastaan rahasta, sponsoreineen kaikkineen. En lähde sen syvemmin aiheesta selittämään, mutta katsojalle kokemus on aika samanlainen perinteiseen urheiluun verrattuna. Tämän touhun parissa vietinkin sitten kolme iltaa reissustani eikä kyllä kaduta yhtään. Tapasin kolme uutta tyyppiä sielläkin (korealaisista ei toivoakaan, koska todella harva täälläkään puhuu sanaakaan englantia); Jib-tyttö oli saapunut Thaimaasta katsomaan suosikkipelaajiaan, Philip, ruotsalainen konduktööri oli kiertänyt Kaakkois-Aasiaa jo useamman kuukauden ja ”Dominic”, korealainen kaveri, joka oli saapunut Montrealista opiskelemasta käymään kotona vierailemassa.

Day 2: War Memorial

Toinen päivä hujahti Korean War Memorialissa ja penkkiurheillessa. Tai no, aamu hujahti siinä ihmetellessä, mitä kukaan näkee peanut-butter–jam –voileivissä ja Joen heräämistä odotellessa, joka oli edellisiltana lupaillut lähteä mukaan läheisen mäen huipulla törröttävälle Seoul Towerille. Aikani odoteltuani unohdin sitten koko tornin (harvemmin sieltä mitään kiinnostavaa sumuisen metropolialueen lisäksi näkee) ja totesin, että Joe taitaa olla taas näitä hostelli-isäntiä, jotka haluavat aina olla kaikessa mukana ja tekemässä jotain, mutta joiden puheisiin ei kuitenkaan voi juuri luottaa. Järkkäsi hän mulle kuitenkin DMZ kierroksen lauantaiksi, mikä oli mukavaa. Sotamuseo oli parinkymmenen minuutin kävelyn päässä ja hyvän matkaa kävelin piikkilangalla koristellun muurin viertä, poliisien kävellessä vastaan tasaiseen tahtiin. Jotain salaisuuksia ilmeisesti varjelivat. Itse sotamuseo oli melko suurelti keskittynyt luonnollisesti Korean sotaan, mutta koko maan historia kokonaisuudessaankin on hyvin sotaisa. Museo oli valtava ja sisälsi suuren kokoelman kaikenlaista sotatavaraa niin sisällä kuin ulkonakin, kuten kuvista näkyy. Itse en ainakaan, muista että koulussa olisi Korean sodasta juuri enempää kuin mainittu aikanaan, joten ihan opettavainen kokemus. En ollut tietoinen siitäkään, että maa oli Japanin tyrannian hallinnassa toisen maailmansodan loppuun saakka (täällä omista teoista vaietaan, toisin kuin vaikka Saksassa). Museossa ja myöhemmin Pohjois-Korean rajalla vieraillessa kyllä sai vähän ajatuksella kuunnella, ottaen huomioon melko suoran propagandan, mitä tiedon lisukkeena tarjoiltiin. Kovasti myös kiittelivät niitä kaikkia maita, jotka sotaan YK:n armeijan mukana sotaan osallistuivat.

Museon jälkeen suuntasin jälleen Gangnamia kohti viettämään illan eilisestä tuttuun tyyliin. Pelien välissä lähdin metsästämään syötävää, mutta ruoan löytäminen oli vähintäänkin haasteellista, kun kaikki listat on vain koreaksi, hintoja ei ole missään ja kukaan ei puhu sanaakaan englantia. Lopulta yritin yhdestä ovesta sisään, mutta vanha mies näytti, että suljettu ollaan. Kiersin kulman kautta toiselle ovelle, joka tietämättäni oli saman ravintolan toinen sisäänkäynti ja kysyin uudestaan saisiko täältä ruokaa. Tällä kertaa pöydässä istunut plastiikkakirurgifirman ”director” vähän tulkkasi mulle ja sain kuin sainkin ruokaa eteeni. Siinä sitten vähän jutustelin miehen kanssa ja jossain vaiheessa hän kehotti ottamaan sitten yhteyttä. Kysyin vitsillä olenko hänen mielestä plastiikkakirurgian tarpeessa ja sain suoran vastauksen kyllä. Koreassa plastiikkakirurgia on arkipäivää, 16-vuotiaat saavat leikkauslahjakortteja ja niin pois päin, joten hänen näkökulmasta mies ei sanonut mulle mitään ilkeää. Koreassa ajatellaan, että kauneus ei ole synnynnäistä, vaan se ansaitaan (veitsen alla). Mies myös maksoi ateriani ystävällisyyttään, joten turvauduin vaan ”smile & wave” –taktiikkaan. Seoulin metrojärjestelmä oli kyllä joukkoliikenteen utopiaa. Paras joukkoliikenne mitä tähän asti missään olen kohdannut. About eurolla pääsee mihin tahansa koko kaupungin kattavassa metroverkostossa ja kartta kädessä asemalta toiselle suunnistaminen on idioottivarmaa. Junatkin olivat aina minuutilleen ajallaan Japanin tapaan.


Day 3: DMZ (Demilitarized Zone)

Noin tunnin päässä Seoulista siintää jo Pohjois-Korean raja ja maita erottava DMZ. Ryhmämatka alkoi kahdeksalta ja yhdeksältä odoteltiin bussia, jolla päästäisiin tuon itse alueen sisälle. Ryhmässä oli mukana australialaisperhe, pari kiinalaista, Etelä-Afrikkalaiset sisarukset. Opas puhui hyvää englantia, tosin vähän fanaattisen propagandaiseen sävyyn (ihan oikeasti). Odottelupaikalta näkyi jo pitkä valkoinen silta, jota pitkin sodan aikana oli vaihdettu vankeja aikanaan. Junan rähjän tarinan olen päässyt jo unohtamaan, mutta joku sen jostain syystä siinä rajalla ampui. Paikalla oli myös rauhan kello ja koko alueella oli yleinen toive Koreoiden yhdistymisestä vielä jonain päivänä. DMZ:lle puikkelehdittiin passitarkastuksen jälkeen kulkuesteiden välistä bussilla lehmän siltaa pitkin. Nimensä silta oli saanut seuraavan tarinan mukaan: Hyundain perustaja varasti isänsä ainoan lehmän pääomakseen rikastumiselleen. Ryysyistä rikkauksiin stoorin jälkeen pojalla oli huono omatunto, mutta Korea oli jo jaettu puoliksi ja isä oli toisella puolella eikä tätä päässyt tapaamaan. Poika sitten lähetti tuota siltaa pitkin isälleen sata ja yksi lehmää takaisin maksuna siitä yhdestä.

Propaganda Town
Ensimmäinen pysäkki itse DMZ:llä oli viimeinen juna-asema ennen Pohjois-Koreaa. Toisena pysähdyttiin näköalatasanteelle, josta pääsi kurkkimaan Pohjois-Korean puolelle. Kaukaisuudessa pystyi erottamaan Propaganda Townin, joka osoittaa Pohjois-Korean ylivertaista elintasoa, mutta jossa ilmeisesti ei asu ketään, vaikka kylään sytytetään valot joka ilta samaan aikaan. Paikalta voi myös nähdä maailman suurimman lipun, Etelä-Korean vähän pienempi seisoo sitten toisella puolella jokea vastassa. Kolmas kohde oli yksi Pohjois-Korealaisten aselevon jälkeen Seoulia kohti kaivamista tunneleista. Koreathan eivät missään vaiheessa virallisesti ole tehneet rauhansopimusta. Tunnelissa itsessään ei saanut kuvata ikävä kyllä. Mutta se oli sellainen märkä, matala, useamman sata metriä pitkä kolo, jonka päässä on seinä, josta voi taas vähän yrittää pienestä ikkunasta kurkkia pohjoisen puolelle siinä onnistumatta. Seinillä näkyy mustaa hiilipölyä, jota Pohjois-Korealaiset sutivat väittääkseen olleet vain hiiltä louhimassa ja eksyneensä. Tämän jälkeen vierailtiin vielä farmer’s marketissa katselemassa DMZ alueella viljeltyjä tuotteita, kuten riisiä, ginsengiä, hunajaa ja mustia papuja. DMZ alueella asuu useita ihmisiä valtion maksamalla korvauksella ja verovapaudella viljelemässä maata. Koska alue on demilitarisoitu niin alueen luonto on hyvin puhdas ja ainutlaatuinen Koreassa. Viimeinen pysäkki oli sitten puhdasta ginseng-juuren markkinointia. Lyhyesti sanottuna ginseng tekee hyvää kaikenikäisille ja sitä pitäisi syödä päivittäin ja hintaakin vaivaiset 100-200$ kuukauden annos. Tällä kertaa jäi ostamatta.

DMZ kierros päättyi Seoulin kaupungintalon läheisyyteen, josta kävin sitten katsastamassa lähellä sijaitsevat nähtävyydet. Keskellä kaupungin metropolia pönöttävä yksinäinen portti, jonka joku pyromaani oli jokunen vuosi takaperin polttanut niiltä osin kuin poltettavaa on. Itse kaupungintaloa kävin vähän katselemassa, vaikka arkkitehtuurista en mitään tiedäkään, oli sen verran omaperäinen laitos. Muutenkin Seoulin arkkitehtuuri pistää silmään erikoisine muotoineen, vaikka väreiltään rakennukset yleisesti ottaen on aika harmaavoittoisia. Lopuksi kävin vielä katsastamassa vieressä olleen Deoksugung –palatsin, joka oli yksi kaupungin viidestä suuresta palatsikompleksista.

Day 4: Gyeongbokgung

Seoulin ja varmaan koko Koreankin isoin palatsi oli muuten iso. Saavuin paikalle juuri sopivasti vahdin vaihdon alkaessa. Näyttelijät perinteisiin sotilaidenpukuihin pukeutuneena suorittivat vahdinvaihtoseremonian perinteiseen tyyliin, musiikkeineen päivineen ja selostaja selitti mitä kussakin vaiheessa tapahtui. Varsin hauskaa seurattavaa. Siitä sitten siirryin kävelemään ympäriinsä palatsialueella. Kaikennäköistä rakennusta ja puutarhaa (joka nyt talvella ei paljoa säväyttänyt) sai ihmetellä, lähes kyllästymiseen asti.

Palatsin sulkeuduttua jatkoin matkaa Insadongin kaupunginalueelle, mikä on Seoulin designin keskus. Tarjolla oli hirveästi eri ravinteleita, käsitöitä, makeisia, maalauksia, design koruja ja vaatteita ym. jota kaupattiinkin aika aggresiivisesti joissain paikoissa. Korealaiset ihmiset ovat kyllä hyvin erilaisia verrattuna japanilaisiin. Ystävällinen asiakaspalvelu ei ole enää itsestäänselvyys ja ihmiset ovat avoimemman rasistisia. Koreassa 8 vuotta asunut Elaine selitti, että häntä saatettiin osoitella ja naureskella ihan avoimestikin. Itse en vastaavia kokemuksia saanut ja ihan peruskohteliaita ihmiset mun kokemusten mukaan oli, ei vaan niin ylitsevuotavan ystävällisiä kuin japanilaiset, vaan lähempänä perus länsimaalaista.  Kiertelin siellä täällä katselemassa niitä näitä, mutta en mitään hirveän ihmeellistä lopulta löytänyt, joten suuntasin sankan lumisateen iskiessä takaisin hostellille.

Day 5:

Viimeinen päivä ja suuntasin jälleen Gyeongbokgungin läheisyyteen, mutta tällä kertaa tutkimaan perinteisillä hanok-asunnoilla täytettyä asuinaluetta, jonka autenttisuudesta pidetään tarkasti huolta. Paikka oli vähän piilossa, mutta hetken harhailun jälkeen löysin oikealle paikalle. Ihan kivan näköistä aluetta, mielellään siellä voisi asuakin. Jostain syystä maanantai vastaa Koreassa sunnuntaita meillä, eli monet paikat olivat kiinni. Tämä koski myös kolmatta palatsia johon olin ajatellut seuraavaksi suuntaavani, mutta tästä syystä paikka jäi näkemättä. Eiköhän niitä palatseja tullut ihasteltua ihan tarpeeksi kuitenkin. Myös palatsin eteläpuolella sijaitseva suuri puistoalue oli ilmeisesti jonkun remontin alla, joten sinnekään ei päässyt, joten homma meni vähäksi aikaa vähän harhailuksi, kun mietin seuraavaa siirtoani. Kävelin sitten Cheonggyecheon-joen varteen, joka kulkee läpi kaupungin, mutta ei sekään kauhean viihdyttävä näin talvella ollut.



Lopulta löysin itseni paikalliselta ”yö”marketilta eli hallista, jossa sai maisteltua kaikkea korealaista ruokaa mitä mieleen vaan saattoi juolahtaa. Paikka oli kuhinaa täynnä ja ruokia oli kaikenkarvaisia erilaisia. Päädyin ostamaa jonkunlaisen perunapannukakun jota syötiin marinoitujen kaalinpalojen kera ja syömään kulhollisen dumplingkeittoa, jota myyvä vanha nainen osasi kysyä mistä olin kotoisin ja vastauksen kuultuaan iloisesti sanoi vaan ”Nokia! Nokia!”. Ruoka yleisesti ottaen oli tosi tulista ainakin omaan makuun, nokka vuoti joka aterialla. Joka aterian yhteydessä tarjottiin hapatettua, tulista kaalia lisukkeena, kimchiä. Lisäksi moniin ruokiin sotkettiin jotain punaista tahnaa mikä teki ruoista aina todella tulisia ja henkilökunta yritti aina tunkea lisää sitä sekaan, kun ilmeisesti oli niin heikosti maustettua tavaraa vielä. Jotain lihakeittoa latkiessani Joen kanssa, ruoka oli niin tulista, että niukin naukin sain sen kurkusta alas. Joe otti maistiaiset ja totesi, että tää on ihan mediumia... Muilta osin kyllä korealainen ruoka maittoi hyvin, ikävä kyllä vaikeaselkoisuuden vuoksi korealainen BBQ jäi testaamatta. 

Viimeiseltä penkkiurheilusessiolta palaillessani tajusin, että en ole vielä käynyt katsastamassa korealaista nettikahvilaa PC Bang:ia, jotka ovat kuuluisia kulttuuristaan. Paikat ovat 24/7 auki, jengi pelaa siellä itsensä hengiltä silloin tällöin ja muuta mukavaa. Nousin keskiyöllä metrosta maanpinnalle ja katselin vain ympärilleni, kunnes katseessa siinti oikea valomerkki. Dominic oli sanonut, että niitä on Koreassa joka paikassa eikä selvästikään valehdellut. Paikalla oli parikymmentä ihmistä tähänkin aikaan pelailemassa ja kympillä aikaa sai kuluttaa 10 tuntia. Aika kovaa touhua. Itse istuin kaksi tuntia vähän pelailemassa StarCraft 2:ta, jota olin iltaisin käynyt katsomassakin.

Day 6:

Viimeinen päivä, mutta lento lähtisi vielä illalla, joten suuntasin kovasti matkaoppaissa hehkutettuun Dragon Hill Spa:han kylpemään loppupäiväksi heti aamusta. Joekin liittyi tällä kertaa seuraan. Oli huvittavaa kuinka hermona kaveri oli alastomuudesta (aluksi). Kympin hinnalla sai kylpyaikaa 12h, mikä oli johdatellut minut ajatukseen, että kylpylä olisi valtava. Tämä aika tosin oli ilmeisestikin tarkoitettu omien kirjojen lukemiseen, puhelimen räpläilyyn ja muuhun vastaavaan, kuten sain huomata. Kylpyläosastolla oli neljä allasta (erilaisilla vesillä) ja turkkilaisella saunalla alakerrassa, sekä yksi jacuzzi tyylinen ratkaisu, johon ei kyllä saatu poreita aikaiseksi millään. Yksi alakerran allas oli viileämpi, kesäisen järviveden lämpöistä suunnilleen. Kylvettiin rauhassa (hieronta ja perinteinen ihonkuorinta olivat vähän liian tyyriitä ikävä kyllä) ja lähdettiin sitten katsastamaan muut palvelut. Oli kattoravintolaa, kuntosalia (vain jäsenille), ruokaa ja juomaa myynnissä muuten vain, arcadepelejä, jäähuonetta, suolakivilämminhuone, muita lämmin ja kuumahuoneita (joihin mentiin vaatteet päällä), uima-allas ulkona ja FINNISH STYLE SAUNA! Hetken jo ehdin iloitsemaan, kunnes löysin tuon saunan. Lauteet oli ainoa asia mikä vähän muistutti Suomesta, mutta 45 asteen lämpö ja kiukaan puuttuminen saivat miettimään, pitäisikö mennä valittamaan jollekin. Pyhäinhäväistys. Noi erilaiset huoneet oli vähän sellaisia, että sinne mentiin vaan makaamaan/nukkumaan ja näin pois päin, niinpä ei innostuttu niistä niin hirveästi. Ei hirveästi innostuttu näistä kaikista palveluista, joten päädyttiin vaan uudestaan kylpyyn ja siitä sitten syönnin kautta lähdin suunnistamaan lentoasemalle. Seoulin juna-asema oli kyllä hieman hämmentävä, koska lentoasemalle pääsee kahdella eri junalla ja metrolla päälle niin otin vahingossa hitaan junan ja melkein myöhästyin lennoltani. Junasta juosten kerkesin check-inniin 10 min ennen sulkemista. Lopulta kaikki meni onneksi vihkoon ja ehdin jopa yöksi dormille.



Koreasta palaamisen jälkeen sitten väänsinkin vielä koulutöitä pakettiin (kahden viikon japanin läksyt mm.) sitä mukaa, kun deadlinea pukkasi lauantaihin saakka. Lauantaina kävin Narassa pyörimässä ja katsomassa Wakakusa Yamayaki juhlaa, josta sitten jatkoinkin laatuaikaan sängyssä tänne saakka kuumeesta nautiskellen, mitä nyt kävin japanin kokeen (sopivasti vaihdon ainoa koe) tekemässä kivassa houreessa. Mutta Naran reissu oli taas perinteinen sightseeing diili. Heti juna-aseman vieressä aukeaa jättimäinen puistoalue, josta löytyy vaikka millä mitalla pagodaa ja temppeliä ajalta, jolloin Nara oli Japanin hengellinen keskus ja pääkaupunki. Puistoaluetta myös pesitti suuri määrä peuroja, joita Miyajiman tapaan sai kiusata ja syöttää (vain paikanpäältä ostettavilla ruoilla) omalla vastuulla. Kierreltiin ensin pari pienempää temppeliä ja pagodaa yleisellä alueella lävitse, jonka jälkeen sitten käytiin tsekkaamassa päänähtävyys Todaiji, josta sisältä löytyy (ilmeisesti) maailman suurin Buddhan patsas. Kuudeksi sitten keräännyttiin puistoalueen reunalla sijaitsevan suuren mäen juurelle. Ensin saatiin katsella n. vartin ilotulitus, josta tuli enemmän uudenvuoden fiilikset, kuin täällä uudesta vuodesta. Tämän jälkeen kuivaa ruohoa kasvava mäki sytytettiin tuleen. Coolin näköistä. Perinteen alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta jotkut hypoteesit ehdottavat, että kyseessä oli eri temppelien voimannäyttöä toisilleen tai sitten tulella yritettiin vaan ajaa pois villisikoja, mene ja tiedä.

Havaintoja:

-Vaikka Japanissa voi huoletta jättää lompakot ja kännykät yleisellä paikalla sikseen niin erästä asiaa ei missään tapauksessa saa päästää silmistä, nimittäin sadan jenin sateenvarjoasi. Kolmas kerta tuli täyteen nyt, kun jätin luokan ulkopuolelle sateenvarjon oppitunnin ajaksi ja takaisin lähtiessä se oli kadonnut. En tiedä eikö jotkut puupäät vain tunnista omaansa vai onko joku laittanut aikanaan vahingon kiertämään ja perinne jatkuu...

-Kuumeen sairastaminen talossa, jossa keittiö ja vessa on ulkolämpötiloissa ei ole miellyttävää.

-Jotenkin nuo Korean paikannimet ja kieli ei tarttunut päähän ei sitten millään. Ainoa asia mitä viidessä päivässä opin sanomaan oli kiitos: gamsahabnida.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti