maanantai 6. lokakuuta 2014

Taivas ja taifuuni 天国 と 台風

6.10.

Japanilaisessa ruoassa on todella vähän lihaa. Niin vähän, että länsimaalainen tuntee lähentelevänsä jo vaarallisesti kasvissyöntiä. Lauantai iltana tähän saatiin onneksi poikkeus. Lähdimme lähimmälle asemalle Ishibashiin kymmenen henkilön voimin all you can eat & drink paikkaan, jossa parilla kympillä sai kaksi tuntia vetää niin paljon (pääosin) lihaa ja alkoholia kuin vaan ehtii. Hong Kongilainen Billy erehtyi tilaamaan kasviksiakin yhdessä välissä. Pöydän ääressä oli hiilillä kuumennettu grilli, jossa raakana pöytään tuodut lihapalat paistettiin ja ahmittiin menemään. Lihaa oli kaikenlaista; kanaa, possua, mustekalaa ja lehmää. Tarjolla oli myös epäilyttävempiä ruhon osia kuten lehmän keuhkoa.
Tarjoilija kutsuttiin pöytään nappia painamalla, kun ruokaa ja juomaa kaivattiin lisää pöytään. Pientä viivytystaktiikkaa oli kyllä ilmassa tai siltä ainakin tuntui, mutta täytyyhän heidän yrittää pitää homma kannattavana; liha täällä on aika kallista. Viimeistä suupalaa ulos kävellessä pureskellessa onnistuin kuitenkin mahani täyttämään. Syödessä sain kuunnella useampaankin otteeseen ”look at him, he looks so happy” –kommentteja ja sitä kyllä totta vie olin. Jo muutaman viikon vähällä lihalla elämisen jälkeen ruoka maistui taivaalliselta ja olutkin oli ihan hyvää. Harmi, että vastaavia ravintoloita ei Suomessa taida olla, sillä konsepti taitaa kannattaa vain vähäruokaisten aasialaisten keskuudessa. Alkaa pikkuhiljaa hävettämään olla näiden länsimaalaisten tyyppien kanssa, kun mitään vaivannäköä paikallisten tapojen mukaisesti käyttäytymiseen ei tunnu olevan. Porukka on todella äänekäs etenkin alkoholin tullessa kuvioon mukaan ja en ole ihan varma saimmeko jopa porttikiellon kyseiseen ravintolaan.

Sunnuntaiksi ja maanantaiksi luvattiin paljon sadetta taifuuni Phanfonen lähestyessä Osakaa. Sunnuntai aamu kuitenkin valkeni aurinkoisena ja hetken miettimisen jälkeen päätimme lähteä käymään Osakan linnassa. Taifuuni ei ollut saanut paikallisiakaan jäämään vielä koteihinsa vaan linnalle vievällä tapahtuma-alueella oli todella paljon ihmisiä menossa ilmeisesti jotain tapahtumaa katsomaan läheiseen messuhalliin tai vastaavaan. Ulkoa päin linna oli todella vaikuttava näky (katso kuvat), mutta sisätilat oli rakennettu jo aivan länsimaalaiseen tyyliin museoksi. Rakennus on tuhoutunut ilmeisesti useamman kerran; Japanin historia on melko sotaisa, vaan liekö sen sotaisampi kuin muillakaan mailla. Linnan huipulta oli ihan kivat maisemat, mutta suureen historialliseen antiin emme tutustuneet tällä kertaa ajanpuutteen vuoksi. Opiskelijakortilla pääsi ilmaiseksi sisään, joten pitää ruveta esittelemään sitä jatkossa joka nähtävyydellä, missä tulee käytyä. Kohtasimme tornista ulos tultuamme japanilaisen eläkeläisen, joka puhui todella hyvää englantia ja jäi juttelemaan niitä näitä kanssamme pidemmäksikin aikaa. Sympaattinen ja ystävällinen mies kehoitti meitä jatkamaan matkaa paikallisten suosimalle kauppakadulle (arcade), josta lähdimme metsästämään ruokaa. Taifuunin johdosta monet paikat olivat kuitenkin kiinni, joten syömisen jälkeen päätimme suunnata suoraan dormille.

Taifuuni ohitti Osakan yön aikana. Nukkumaan mennessä alkoi sataa ja aamuyöllä heräsin kovaan tuulen ujellukseen ja katselin hetken aikaa ulos ja ihmettelin kovaa tuulta. Koko Osakan alueelle oli annettu varoitus ja varoituksen ollessa voimassa vielä aamukuudelta koulun toiminnot peruuntuivat puoleen päivään saakka. Varoituksen ollessa voimassa vielä yhdeksältä koko koulupäivä olisi peruttu, mutta vaara päättyi ennen sitä, joten jouduin lähtemään koululle.

Havaintoja:
-Vähän syrjäisemmälle asemalle kävellessä vastaan tuli ensimmäinen ”love hotel”, jossa paperiseinien keskellä vanhempiensa luona asuvat japanilaiset käyvät hoitamassa parisuhteitaan.

6 kommenttia:

  1. Sulla on aika suoraviivainen toimintamalli. Muut täyttää hirmumyrskyn uhatessa kaapit täyteen ruokaa. Ja sinä täytät vatsan. Toivottavasti kuitenkin myrskyn jälkeen koittaa poutasää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo hirmumyrskyt täällä on sen verran arkisia asioita, että pelkkä vatsan täyttäminen on ihan validi taktiikka.

      Poista
  2. Kiitos taas nauruista, "look at him, he looks so happy" :D
    -Minna

    VastaaPoista
  3. missäs sun lihaton lokakuu on? -sistah

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun viis vähälihaista varmaan menee yhdestä lihattomasta!

      Poista