perjantai 3. lokakuuta 2014

Koulu, Skolan, School, Szkoła, 学校

3.10.

Kolme ensimmäistä koulupäivää ja kuusi ”luentoa” takana. Ensi vaikutelma tuo mieleen enemmänkin lukion kuin yliopiston. Tunnit pidetään luokissa joihin ei paljoa yli kolmeakymmentä ihmistä mahdu ja jokaiselta saa mukaansa kotiläksyt tehtäväksi seuraavalle kerralle. Itse olen pitänyt kovasti Jyväskylän tarjoamasta opiskelutavoista. Pari massaluentoa viikossa ja harjoitustehtävät päälle, joita ei aina ole pakko edes tehdä. Luennoilla saa käydä jos haluaa, mutta läsnäolopakkoa ei ole ollenkaan. Jokainen saa opiskella kurssit juuri sillä tavalla kuin itselle sopii. Täällä painopiste tuntuu olevan enemmän läsnäolossa, ryhmätehtävissä, esityksissä ja eri raporttien, tehtävien ym. palauttamisessa. Vastaavasti sitten tenttejä ei taida olla yhdessäkään valitsemassani kurssissa. OUSSEP-kurssien (joista kurssien tulee pääasiassa koostua) valikoima luonnontieteiden suhteen on hyvin rajallinen.

Kurssilista näyttää tällä hetkellä tältä:
-Introduction to Precision Science and Technology
-Introduction to International Business
-Advanced Organic Chemistry (!)
-Topics in Mathematics and it’s Engineering Applications
-Experimental Mathematics (R-kielen opettelu)
-Multivariate Statistical Science
-Global Citizenship

Kaksi viimeistä saatan pudottaa pois ihan oman mielenkiinnon mukaan. Kaikki kurssit ovat tasoltaan sellaisia, että niihin tarvittavat pohjatiedot ovat olemattomia. Poikkeuksena orgaanisen kemian kurssi, jonka viime yönä spottasin vielä, kun osasin oikeasta paikasta etsiä; Insinörtti-tiedekunnan leiristä. Saavuin tunnille hikisenä harhailtuani etsimässä luokkahuonetta myöhässä. Professori oli ystävällinen kaveri ja toivotti tervetulleeksi kurssille. Paikalla oli kolme muuta lisäkseni. Ensimmäisenä sainkin sitten eteeni oppilaiden osaamistason mittaamiseksi tehdyn kokeen jota sai koko puolitoista tuntia pakertaa, mitä luennolle oli varattu. Edelliset kokemukset oman pääaineen parissa ovat keväältä 2013 ja pääsinkin toteamaan unohtaneeni lähes kaiken tarkan tiedon aiheista. Muistin kyllä osanneeni kaiken testissä kysytyn silloin joskus, mutta raapustelut jäivät aika epätoivoiseksi omiksi päättelyiksi. Englannin kielikin aiheutti takeltelua kaikkien termien ollessa päässä suomen kielellä. Siinä sitten paperia palautellessa yritin vähän selitellä tilannetta, mutta proffa totesi vaan, että älä huoli sellasista, nähdään ensi viikolla. Tälläkään kurssilla ei onneksi ole tenttiä vaan kolme raporttia, joten eiköhän tuon kurssin saa tehtyä, kun aiheet ovat juuri sitä mikä kiinnostaa. Toinen ääripää on sitten japanin kurssi; olo on kuin ala-asteella. Jouduin ottamaan alimman tason kurssin, 8 vuotta sitten käydyt pari kurssia eivät ihan riittäneet toiselle tasolle, joka olisi vaatinut jo esim. 100:n kanjin osaamista. Homma lähti siis ihan nollista eikä siinä mitään, mutta opettajan tyyli tuntuu siltä, että hän ajattelee opettavansa jotain pikku lapsia, mikä saa otsasuonen sykkimään. Koulupainotteinen päivitys, mutta sitä ovat päivätkin olleet.

Random juttuja:
-Kahdeksan kilometrin päässä toisistaan olevien kampusten välillä kulkee onneksi yliopiston tarjoama ilmainen bussilinja, joka kyllä ruuhka-aikaan onkin sitten niin täynnä, että osa porukasta jää ulos.
-Osakassa on maailman paras puhdashuone erilaisia insinörttijuttuja varten, jossa rakennuksen ilma, vesi ja muut kaasut on puhdistettu lähes kokonaan kaikista hiukkasista

-Kurkin vähän labroihin ja aika paljon sotkuisemman näköistä touhua näytti olevan verrattuna ainakin oppilaslabroihin koulussa. Jotkut tyypit istuivat tuoleillaan vetämässä sikeitä. Japanissahan työssä nukkuminen on ihan ok, se on merkki siitä, että kyseinen henkilö on tehnyt töitä totaaliseen uupumukseen asti.

2 kommenttia:

  1. Taas tuli hurjia sääuutisia Japanista, mutta siellä Osakassa taitaa olla ihan leppoisaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo taifuuni ohitti Osakan yön aikana. Heräsin kovaan tuulen ujellukseen ja kurkin vähän ikkunasta ulos, mutta eipä siellä sen ihmeempää kuin vesisadetta ja kovaa tuulta näkynyt. Herätessä säävaroitus oli jo lakkautettu ja kouluun joutuu lähtemään ihan normaalisti :)

      Poista