tiistai 23. syyskuuta 2014

Ruoka-update

22.9.14

Hiljainen päivä jälleen takana päin. Aamu hurahti aika paljolti blogia kirjoitellessa. Päivällä menin Samin, Carlin (svenska) ja Renén kanssa kouluruokalaan lounaalle. Vähän erilainen meininki sielläkin Suomeen verrattuna. Tiskiä on n. 30 m verran ja voit tilata oikeastaan mitä tahansa perinteisiä japanilaisia ruokia laidasta laitaan, jotka sinulle sitten suureksi osaksi valmiina olevista kastikkeista/aineksista kootaan. Salaatti punnitaan grammamäärinä ja maksat mitä syöt. Hinta sitten vaihtelee annoksen mukaan kokonaisuudessaan parista eurosta viiteen riippuen mitä itsellesi kasaat. Itse söin yhdistetyn aamupalan ja lounaan (brunssi?!) tenshindon settiä kalliimmasta päästä ja sain varmaan ensimmäistä kertaa koko täällä olon aikana mahan täyteen. Kuittiin tulostuu hauskana yksityiskohtana myös ruokasi kalorimäärä (1200 kcal tällä kertaa). Oli siinä jätkillä ihmettelemistä, että tuollaisia annoksiako vedät kotopuolessakin. Ehken ihan noin paljoa kuitenkaan, mutta tällä kertaa kyllä upposi. Carl raukka on keliaakikko ja saapunut maahan, jossa koko gluteenittomuudesta ei ole kuultukaan, siinä missä ilmeisesti Skandinavian alueella keliakia on yhdellä prosentilla väestöstä. Genetiikka on jännää tavaraa. Täällä sitten taas suuri osa ihmisistä on laktoosi-intolerantteja.

Tältä näyttää kouluruokala, useilta osin muistuttaa aika
paljon suomalaista vastaavaa.



Loppupäivän ohjelma koostui lähinnä vain supermarketissa käymisestä, mikä sekin on yli kahden tunnin prosessi. Matkoihin kuluu se  tunti vähintään kävellessä ja toinen mokoma kaupassa ihmetellessä, että mitä syötävää tässä maassa oikein loppupeleissä on. Täällä tutut hedelmät ja kasviksetkin myydään kappale hinnalla, joka lähentelee summaa, minkä odottaisit Suomessa maksavasi kilosta. Miltä kuulostaisi esimerkiksi yksi omena eurolla? Mukaan tarttui -20% alennustarralla (myöhemmin illalla -50%) valmis-sushi annos ja ensimmäiset aamupala tarpeet saapumiseni jälkeen; paketti höttöleipää ja hillopurkki kylkeen. Jospa täällä pikku hiljaa opettelisi kokkaamaankin, vaikka ruokalakin on seitsemään asti auki. Saattaa olla, että syön siellä vaan kaksi kertaa päivässä, koska keittiö ei paljoa houkuttele kokkaamaan. Perus opiskelijaruokaa (aka halpaa) täällä on nuudelit, kananmunat ja tofu. Riisikin maksaa jostain syystä jättisäkeissä 5€/kg. Hämmentävää. Tässäpä tuli tämmöinen syömis-updeitti, huomisesta riittää muutakin kerrottavaa koko päivän Kioton reissusta


2 kommenttia:

  1. Miten ihmeessä saat pidettyä lihakset isoina tofulla?? t. sisko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nähdä onnistuuko se edes... Voi olla, että miinus kiloilla reissun nettona mennään. Sali olisi dormin yhteydessä mutta en ole vielä varma saako sitä käyttää itsekseen vai ei.

      Poista