perjantai 26. syyskuuta 2014

Eka koulupäivä. つまらない~~

26.9

Ensimmäinen koulupäivä takana. Toiselle kampukselle Suitaan piti raahautua puoli yhdeksäksi ja itse matkaankin kului melkein tunti ensin asemalle kävellessä, sitten monorailissa ja taas oikealle rakennukselle kävellessä. Päivän anti ei ollut mitenkään mainittava. Ensin aamu erilaisia infoja jo ennestään tutuista asioista (aikatauluja, tutkinnon suoritusvaatimuksia jne.) ja vähän oikean japaninkielen kurssin valitsemisesta sekä terveydenhuollon pakollisista toimenpiteistä. Täällä opiskelijoilla on vuosittain pakollinen terveystarkastus johon kuuluu rinnan röntgenkuvaus, kuset kupissa ja perusjutut. Ensimmäisen vuoden opiskelijoilla on vielä fyssarinkin tarkastus. Ihan kunnioitettavaa huolenpitoa täällä, saa nähdä tuomitaanko minut läskiksi vai olenko päässyt jo laihtumaan tarpeeksi.

Ensimmäinen infopaketti jatkui ohjatulle kampuskierrokselle, josta käteen ei kyllä jäänyt muuta kuin, että onpa vielä isompi kampus kuin tuo läheinen Toyonaka. Ohjattava porukka oli niin iso, että mitään selityksiä ei juuri kuullut. Väliin vartin ruokatauko, jonka jälkeen homma jatkui OUSSEP-opiskelijoiden omalla infolla. Samalla pääsi näkemään samassa ohjelmassa olevat ihmiset. Aika sekalainen sakki suurimmaksi osaksi, vaikka aimo osa porukasta onkin kiinalaisia, mikä ei sinänsä hirveän yllättävää ole. Paikallisia opintopisteitä pitää suorittaa se 14 lukukauden aikana ja 12 noista pisteistä pitää olla OUSSEP-ohjelman omia kursseja. Tuosta voi katsastaa tarjonnan jos kiinnostaa. 2 noppaa saa olla sitten mitä tahansa muita kursseja ja toki enemmänkin saa halutessaan tehdä niin paljon kuin lystää. Tuolle kahdelle nopalle pitäisi kyllä löytää jotain omaan alaankin liittyvää. OUSSEP-tarjonnassa tuollaisia kursseja on tasan yksi; nanotieteisiin keskittynyt kurssi. 4 oparia tulee japanin opiskelusta, mutta muuten edes vähän itselle mielenkiintoisia aiheita onkin sitten vaikeampi löytää. Tämä oli tiedossa jo ennen lähtöä ja sen kanssa eletään kyllä. Orientaatiossa kävi myös ilmi, että ohjelmaakin on tiedossa vaikka millä mitalla. Kaksi vaihto-opiskelijoihin keskittyvää järjestöä järjestävät campingia, tervetulojuhlaa, urheilutapahtumaa ja mitäköhän kaikkea vielä. Lisäksi OUSSEP-porukka järjestää mahdollisuuksia vastaavanlaisiin tekemisiin ja mm. parin päivän matkan Hiroshimaan. Orientaation jälkeen muut tapasivat vielä omia ohjaajiaan ja OUSSEP-buddy:jaan, mutta itselläni koulu loppui siihen, sillä oma OUSSEP kamuni, Yuki, (japanilainen tyyppi, joka pitää seuraa silloin tällöin ja auttaa pääsemään myös japanilaisten elämään mukaan) ei päässyt paikalle. Seuraavan kerran ohjattua tekemistä on tiistaina joten viikonlopuksi pitäisi kehitellä taas jotain mielenkiintoista tekemistä.

Havaintoja:
- Alkaa ihan tosissaan mennä hermo paikallisten takapajuisuuteen tärkeiden asioiden hoitamisessa. Kurssi rekisteröinti pitää toimittaa tuonne samaiselle kampukselle paperisena, kaikki henkilökunta pitää etsiä käsiinsä paikan päällä jos haluaa asioida heidän kanssaan, koska mitään sähköpostiosoitteita ei harrasteta. Esimerkkien lista on loputon ja se turhauttaa, kun vertaa omassa yliopistossa asioiden hoitamiseen, missä kuitenkin välimatkat ovat paljon lyhyempiä ja niitä voisi paikan päälle mennä hoitamaankin vaikka joka päivä.

- Japanissa ei harrasteta allekirjoittamista, vaan ihmisillä on omat merkki leimaisimensa.

2 kommenttia: